• Derk de Kloet

Swing Dansen Verboden


De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. (Bron: Wikipedia en het Verzetsmuseum)

Met het bekladden van de Dokwerker vorige week kunnen we weer een feit bijschrijven hoe fragiel fysieke en mentale vrijheid en vrede kunnen zijn. Ik kan me voorstellen dat veel mensen met enig historisch besef en kennis van de gebeurtenissen ongeloof, verontwaardiging en woede hebben gevoeld met het horen of zien van de nieuwsfeiten rondom het zogenaamde Haags geel groene geklieder in Amsterdam. En dan te bedenken dat Den Haag ook zo geleden heeft in de oorlog. (Bron: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/tweede-wereldoorlog-in-den-haag)

In ieder geval, hoezo toevallig, zag ik bij mijn vader op kantoor een bundel die hij samen met zijn waarde werkvriend Leo Boudewijns heeft samengesteld en daarbij een bordje uit de oorlog dat bestemd was om op een muur te schroeven. Moeilijk voor te stellen misschien maar waar. Verbod op Swing muziek en dansen! Wie kan zich dat voorstellen in Nederland? Toch bestond het...toen. Leer van de geschiedenis. Lees, kijk, praat erover op een terras of als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan. Laten we vooral niet vergeten. En laten we vooral swingen en dansen! Op welke muziek dan ook!

#Swing #Dansorkest #tweedewereldoorlog #DenHaag #Amsterdam #nederland #DerkdeKloet #swingdansenverboden #codekloet #dokwerker #februaristaking

50 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven