• Derk de Kloet

Arbeidsdynamiek


Mooi woord, arbeidsdynamiek. Het is in de mode. In de kamer brief van 14 juli 2015 kamerbrief-voortgang-programma-duurzame-inzetbaarheid staat al te lezen : De arbeidsmarktdynamiek en onzekerheid over de toekomst van het werk, vraagt mentaal veel van werkenden. Dat wordt dus ook met dynamiek bedoelt, de onrust en onzekerheid waar zoveel mensen stress door ervaren vandaag de dag. Het wordt door de overheid gelukkig benoemt, het vraagt gewoonweg veel van mensen. Dat komt ook door de verschillende boodschappen binnen bedrijven: zorg dat je 'mee-ontwikkelt' met wat de bedrijven vragen anders zal er een verslechtering van je inzetbaarheid ontstaan. Zorg ervoor dat je wel mee kan, dat je concurrerend blijft. En daar komen de loopbaan experts, HR professionals, coaches en adviseurs, vergeet niet ik ben er een van, met de 'Yes You Can Vibe' Je moet bevlogen zijn, inzet tonen, overkomen als een professional, je eigen 2.0 GTI Sport versie zijn. Ik ben het er helemaal mee eens dat mensen blijven ontwikkelen en blijven leren. Uiteraard hoe kan je het daar niet mee eens zijn. Maar ik wil graag even extra aandacht voor mensen die niet zo goed weten wat ze met al deze boodschappen aanmoeten. Hoe doe je dat precies? Mee-ontwikkelen, flexibel en dynamisch inspringen op de veranderingen. Weet iedereen ook wat hij of zij moet gaan leren? Hoe je dat aanpakt? Het kwijtraken van 'zekerheid' reëel of niet is nu eenmaal vaak griezelig en al helemaal als je er niet zelf voor gekozen hebt. Het brengt ons terug naar de basis en het inzicht dat Herbert Spencer in 1864 optekende na het lezen van het werk van Darwin. Hij bedacht de term survival of the fittest. Grof vertaald gaat het om het natuurlijke gegeven dat de degene die zich het best weet aan te passen aan veranderende omstandigheden haar of zijn kansen aanzienlijk vergroot om te overleven. En die kwaliteit, aanpassingsvermogen begint voor een groot deel bij de basis, in de kinderjaren. We weten dat een stabiele leef- en leeromgeving in de jeugd helpt om in het leven flexibel, weerbaar en veerkrachtig te worden en te zijn. Daar kunnen we wat mee nietwaar!?

Goed, ter zake: Gemeentes opgelet, kijk naar het leefklimaat. Mooi dat Rotterdam- Zuid wordt aangepakt. De beelden laten zien dat er niet al te laat wordt gestart. Opleiders van Nederland: Schooldocenten, sportcoaches en trainers, muziekdocenten leer de kinderen ook vooral het vermogen tot aanpassen te vergroten. En als we dan toch bezig zijn. Laat ik dan meteen algemene beschaafdheid, beheersing van emoties en het formuleren van gedachten promoten. En dan de bedrijfs-coaches en trainers, HR adviseurs extra opgelet: we kennen allemaal de zeven wetten van effectief leiderschap van Stephen Covey, het eindeloos positief her-kaderen en het flamboyant strooien met oneliners. Laten we vooral breed kijken naar het onderwerp Arbeidsdynamiek en wat het teweeg brengt binnen het leven van mensen. Daar is veel winst te boeken.

Wat een dynamiek!


15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven