• Derk de Kloet

Alert op Begripsinflatie


Het lijkt erop dat er nog altijd veel winst te boeken valt binnen de mentale weerbaarheid en flexibiliteit van Nederlanders. Er is nog altijd veel stress binnen scholen en bedrijven en dat brengt allerlei negatieve gevolgen met zich mee. Bekend fenomeen is bijvoorbeeld de uitval van werknemers door stress, een mineurstemming, berusting, mentaal en ook fysiek ongemak. Maar er valt me iets op dat ik graag wil delen. Er wordt tegenwoordig steeds vaker een link gelegd naar depressiviteit. Nu heb ik altijd geleerd dat je zorgvuldig moet zijn met termen die door (medisch) specialisten gebruikt worden. We moeten er voor zorgen dat, vooral medische, termen niet ten prooi vallen aan de drang van versimpeling en dat er zo voor een heleboel klachten een containerbegrip wordt gecreëerd. Is er sprake van een diagnose als iemand zegt: ' ik kan eigenlijk niet werken want ik heb depressieve klachten.' of, 'ik voel me zo depressief ' of is het populair taalgebruik?

Wat doen we binnen bijvoorbeeld een bedrijf of school als dit soort signalen de ronde doen? Hebben we dat duidelijk? Er over praten is goed maar wat is de vervolgstap?

Als iemand aangeeft depressief te zijn dan is dat reden om, zoals het mooi wordt genoemd, op te schalen naar de specialisten. De (huis of bedrijfs) arts en specialisten moeten met dit soort klachten zorgvuldig aan de gang. Laten we waakzaam zijn. Dat de vele mensen die coaching en training geven maar ook de docenten, managers en vertrouwenspersonen en wie zich verder voelt aangesproken, alert blijven op wat je aan- of oppakt en wat niet. Weet waar de grens loopt en durf te verwijzen, op te schalen. Er is een grote campagne gaande om depressiviteit uit de taboe hoek te krijgen (https://www.omgaanmetdepressie.nl/) Een goede zaak. Laten we ook vooral proberen een goede definitie in het collectieve bewustzijn te krijgen. Wanneer is er sprake van een depressie?

Laten we waken voor begripsinflatie.

#Stress #Conflicten #Samenwerking #Doel #Talent

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven